Nordkapp senterparti

Kjære folkevalgte, politikere og høyere hold!

Først og fremst vil vi si takk for kommunestyremøtet juni. Det var et langt og viktig møte, med mye innhold og lange debatter. Vi unge lærte utrolig masse. Mye om budsjetteringer, løyve, debattering, og møtekultur. Vi lærte også veldig mye om kroppsspråk, språkbruk, oppførsel og ordstyring. De sistnevnte er det vi ønsker å ta opp i dette innlegge, og kanskje det vi lærte mest av.

Tora og Tirill
Tora Helgesen og Tiril Olsen Nordkapp SP

Nervepirrende for en fersking

Som ung politiker er et så stort kommunestyre veldig nytt, det er skummelt og spennende på samme tid. Vi gleder oss alltid til å lære noe nytt og få sjangsen til å være med å forme samfunnet vårt. Dette kommunestyret var det første kommunestyremøtet til en ung politiker. Vi visste at hele møtet skulle filmes live og vi visste at viktige saker skulle bestemmes under møtet. Det gjorde det hele enda mer nervepirrende for en fersking. 

Møtet startet med et pang, og et nyslettet hår kjentes fort ut som en bakoversveis. Vi satt med en følelse som i klasserommet på barneskolen. En følelse av ydmykhet, redsel, uforståelse og ikke minst skuffelse traff oss. Politikere, voksene folkevalgte som sitter i salen, roper og nekter, ler i og av andres innlegg og viser et forferdelig kroppsspråk. Mange hører ikke på ordstyrer og det blir tatt opp gjentatte ganger at det må bli ro i salen og at slik oppførsel ikke er greit. 

4 timer inn i møtet og det lille forslaget til en ung, fersk politiker som mest sansynlig kommer i slutten av møtet begynner å revurderes. 

  • Skal man virkelig sitte i en sal med voksne politikere og skjelve i beina, redd for hvilken kommentar du får slengt etter deg? 
  • Skal man grue seg til å gå i møte fordi du vet det blir drittslenging og uhørt stemning?

Heksebrenning!

Når den unge politikeren tok talerstolen, fremmet sitt innlegg å satte seg ned- fikk politikeren slengt «heksebrenning» etter seg. Dette traff den unge politikeren veldig sårt å vondt. Håper dette aldri gjentar seg, for dette er hårreisende! 

Da vi tok opp dette i evalueringen etter møtet fikk vi en kommentar fra faste kommunestyremedlemmer at de er blitt så vandt t det at de nesten ikke merker det lenger. Dette syntes vi er helt uakseptabelt. Møtekultur, hva er det? Og me dette ble vi minnet på at det her er en hendelse som har skjedd tidligere, opp til flere ganger. Vi spørr oss ofte selv hvorfor det er så vanskelig å verve nye ungdomspolitikere, og vi fant svaret. Unge skremmes bort fra talerstolen, vi skremmes bort fra media og vi skremmes bort fra politikken. Ikke bare i Nordkapp men i hele landet.

Det er hersketeknikker, stygge kommentarer og drittslenging flere dager etterpå. Vi får ofte høre at det er nåt vi må takle om vi skal være politikere. Men sånn er det ikke.  Det er lov å være uenig, det er derfor vi har debatter og er et demokratisk land. Men en slik oppførsel og et slikt kaos av et møte skal ikke noen måtte godta. 

Oppfordring

Så med dette oppfordre vi alle folkevalgte om å gå inn i seg selv. Tenk godt gjennom hvordan person du ønsker å være for befolkningen som har valgt akkurat DEG til å styre kommunen vår. Til neste kommunestyremøte forventer vi unge politikere at dere alle rett og slett skjerper dere.

Takk for oss. Ses til høsten.

Logo

Med vennlig hilsen Tora Helgesen & Tiril Olsen, Nordkapp SP

Linker:

%d bloggere liker dette: